Daymaker

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Oorspr.-grootte-Oorspr.-grootte-Kopie-van-Een-glimlach-of-een-groet-is-gratis-weg-te-geven-je-geeft-daarmee-een-ander-moed-om-ook-zijn-stralende-zelf-te-leven-6-1.png

Daymaker’: Een persoon die opzettelijke daden van vriendelijkheid verricht met de bedoeling om de wereld een betere plek te maken.”

Dit gedichtje schreef ik naar aanleiding van een verhaal wat ik hoorde over de ‘Daymaker Movement’. David Wagner is de oprichter hiervan. Ik vind zijn verhaal enorm inspirerend en het herinnert mij er steeds weer aan dat je nooit weet wat een enorm verschil je in iemands leven kunt maken, zelfs zonder dat je je er bewust van bent. Alleen maar door vriendelijk te zijn.

David werkte op een dag in zijn kapsalon toen een klant binnenkwam om haar haar te laten stylen. Hij was verrast haar te zien, want het was precies in het midden van haar periode van vijf weken tussen de knipbeurten. Hij dacht dat ze vast een belangrijke afspraak moest hebben, dus hij vroeg haar naar haar plannen voor die avond.

“Ik heb niets speciaals”, vertelde ze hem. “Ik wil er gewoon goed uitzien en goed voelen vanavond”, zei ze. David gaf haar een geweldige hoofdhuidmassage, vervolgens werd haar haar gewassen en gestyled. Tijdens hun 30 minuten samen maakten ze grapjes en lachten ze. Aan het eind glimlachte ze stralend en omhelsde hem vaarwel.

Een paar dagen later ontving hij een brief van de vrouw. Ze schreef dat ze haar haar had willen laten stylen zodat het er goed zou uitzien voor haar eigen begrafenis… Ze was van plan die avond zelfmoord te plegen. Maar de geweldige tijd die ze had tijdens hun afspraak had haar de hoop gegeven dat het beter kon. Ze besloot professionele hulp te zoeken.

Ze schreef: “Bedankt voor je aanwezigheid zonder te weten dat je dat was.” David stond versteld. Hij had drie jaar lang ongeveer een keer per maand tijd met deze vrouw doorgebracht, maar die dag had hij geen flauw idee dat ze zo van streek was. Hij was blij dat hij zo’n verschil had gemaakt. Tegelijkertijd liet deze ervaring ook een enorm verantwoordelijkheidsgevoel bij hem achter. Hij vroeg zich af: “Wat als ik overstuur, afgeleid of gehaast was geweest toen ze me kwam opzoeken?” Hoeveel van de tien klanten die hij elke dag zag, bevonden zich misschien in een persoonlijke crisis? Zelfs als het maar één persoon per dag zou zijn, zou hij misschien niet weten wie wat extra aandacht nodig had. Hij besloot om elke persoon die hij ontmoette te behandelen zoals hij die vrouw had behandeld. Het klinkt misschien als veel werk, maar het was voor hem niet moeilijk om dagelijks plezier te hebben met zijn klanten. Het ging natuurlijk en het maakte zijn eigen dag ook leuker!

Na deze ervaring heeft David gezworen zorg en aandacht te geven aan iedereen die hij zag. Sowieso om de dag van de klanten een beetje leuker te maken en wie weet zelfs een leven te redden…

Wanneer je het verschil beseft dat je voor anderen kunt maken, of je nu een luchtig half uurtje samen doorbrengt, een glimlach geeft of gewoon de deur voor een ander openhoudt, dan verandert je hele benadering van het leven. Waarom zouden we het bij willekeurige daden van vriendelijkheid houden als we ook opzettelijke daden van goede wil kunnen hebben? Het zit ‘m vaak maar in kleine dingen… Spread the light! 🙏

Een glimlach of een groet,
is gratis weg te geven.
Je geeft daarmee anderen moed,
om ook hun stralende zelf te leven
.

💗

↞ Terug